El passat 21 de Novembre de 2018 s’aprovava al Congrés dels Diputats que hauran de ser més de 12 mesos d’impagament perquè els bancs puguin procedir un desnonament i no tres mesos com fins ara. Un acord que encara ha de passar i aprovar pel Senat però que es tramitarà per via urgent.

Un desnonament és l’acte en que els bancs priven al llogater o deutor hipotecari de l’ús de l’immoble en qüestió com a resultat de l’impagament de les quotes hipotecaries o del lloguer. És a dir, que en el moment en que una persona no pugui fer front al lloguer o al pagament de l’hipoteca vers el banc, hauran de passar 12 mesos abans el banc no el pugui privar, i per tant, fer fora d’aquell habitatge. Hem de tenir en compte que estaríem parlant del cas de l’impagament de la primera meitat del préstec o del 3% del capital concedit.

Aquest acord al Congrés posa els bancs en una situació límit i que suposarà segurament demanar més garanties als seus deutors abans de concedir un préstec d’aquest tipus. Ja que haurà d’esperar més temps per poder recuperar la inversió en cas d’impagament i el valor dels immobles pot baixar a mesura que passa el temps.

A més a més, en aquest nou acord hi ha previst rebaixar els interessos de demora i també s’elimina el concepte de les clàusules sol dels contractes hipotecaris entre particulars i bancs. Aquesta clàusula consistia en marcar un interès màxim i un mínim dins d’un interès variable. Fet que no era just pel deutor en el cas que els interessos baixessin molt més que el marcat com a mínim i que ha portat a la eliminació d’aquesta clàusula.

Tota aquesta seria de mesures i accions són conseqüència de la implementació del Codi de Bones Pràctiques que es publicava al BOE del 10 de març del 2012 i que ha beneficiat a molts deutors de préstecs des de llavors fins ara.

 

Goretti Molons

Graduada en Ciències Empresarials i Management

Economista 16.069

Skip to content