El Decret Llei 3/2015 va disposar la creació del Registre de parelles de fet, que finalment ha entrat en funcionament aquesta setmana passada, segons ordre de 29-8-2016.

Amb la creació d’aquest Registre es pretén crear un instrument més d’acreditació i d’equiparació drets de caràcter públic entre parelles de fet i matrimonis.

Però la realitat és que avui dia, tot i el naixement d’aquest Registre que permet i facilita la prova de l’existència de la parella de fet, les diferències de drets entre un i altre tipus de parella són importants.

El matrimoni dóna molta més seguretat jurídica i facilita de forma automàtica l’accès a prestacions i drets, mentre que la parella de fet constitueix un règim molt més precari en quan a reconeixement de drets públics on per exemple l’accès a la pensió de viduetat no es produeix de forma automàtica.

Passem a destacar les diferències que principalment són:

-Dificultat d’accès a la pensió de viudetat per les parelles de fet.

-Impossibilitat de fer declaració de la renda de forma conjunta les parelles de fet.

-No dret de permís retribuït a la feina en cas de constitució de parella de fet.

-Diferències de Drets en cas d’extinció de la parella de fet, respecte el matrimoni.

-Impossibilitat de demanar el canvi de nacionalitat en el cas de les parelles de fet.

Totes aquestes diferències demostren que l’equiparació de Drets està molt lluny de ser resolta, i que de moment s’hagi d’aconsellar que les parelles que vulguin gaudir de totes les prestacions públiques i Drets sense cap tipus de limitació hagin d’optar pel matrimoni a l’hora de formalitzar el seu vincle com a parella.

Josep Pallejà Monné.
Advocat 684 Icar.
Gestor Administratiu 231 Tarragona.
Adinistrador de finques 627 Tarragona.

Ir al contenido